Plättpanna nr.0032S, 0032T, 0032
15 stora eller 30 små
Det här behövs:
2 st ägg
5 dl mjölk
25 g jäst
2 dl vetemjöl
2 dl bovetemjöl
1 tsk salt
50 g margarin eller smör
Gör så här:
Skilj på äggulor och vitor. Ljumma mjölken (37 °C). Rör ut jästen i lite av mjölken i en kopp. Vispa ut mjölet i resten av mjölken. Tillsätt den utrörda jästen, saltet och äggulorna och vispa ihop till en jämn smet. Täck med en tallrik och låt smeten jäsa ca 1 timme i rumstemperatur.
Smält fettet, låt det svalna. Vispa vitorna till hårt skum. Blanda smeten med skummet och fettet strax före gräddningen.
Grädda tjocka plättar ganska långsamt på medelstark värme i plättlagg eller stekpanna. Tag 1-1½ msk smet till varje blini i plättlagg eller tag ca 1dl smet och klicka ut till tre större blinier i stekpanna. Vänd plättarna när de jäst upp och ytan stelnat och blivit porig.
Lägg upp blinierna på ett fat. Håll det varmt, t ex ovanpå en kastrull med kokhett vatten. De kan också läggas på ett ugnssäkert fat och sedan värmas i 175° C ugnsvärme ca 5 min.
Servera blinierna varma med gräddfil, crème fraiche, smetana eller avrunnen fil, och andra tillbehör i skålar. Välj t ex: -löjrom, sikrom, ishavsrom eller annan rom + finhackad gul eller röd lök eller gräslök –finstrimmad gravad lax + klippt dill och hårdkokt, hackat ägg – gräddfil eller crème fraiche, blandad med kaviar och hackad dill eller gräslök.
Blinier kan också serveras som efterrätt med sylt, gärna av svarta vinbär.
Till blinipannor ca 13 cm i diameter, tag ca ½ dl smet.