Historien om Lindar´n

Välkomna till Kungsbacka Lindareverkstad AB (Lindar´n i Åsa AB) butiken som har funnits med en underbar känsla för kvalité och god service sedan 1953. Och som ännu idag drivs av familjen Eliasson med medarbetare.

Kungsbacka Lindareverkstad AB grundades av Ingemar Eliasson 1953 då det var en ren lindareverkstad. Han lindade motorer till elverktyg och till böndernas motorer, som på den tiden lönade sig att omlindas.  Åren gick och affärerna ökade för Ingemar, verkstaden utökades med en butik 1970.  Samtidigt som robotorna tog över lindningen av motorer, vilket blev billigare än människan, gick Ingemar över till mer försäljning av verktyg. En stor leverantör från början var Black & Decker. Verksamheten i verkstaden bestod nu mer av att byta komponenter i elmaskiner och småhushåll. Då byttes det en sladd på ett strykjärn eller en hårfön. Elverktygen fick även dom sina nya delar. Med mer att göra i firman fick sonen Thomas börja arbeta. Han fick en veckas ledighet efter avslutad grundskoleutbildning. Det var då det hela började, ett riktigt familjeföretag som skulle ta Sverige med storm. Ingemars fru Viola fanns hela tiden vid Ingemars sida och arbetade i butiken och kontoret.

Misstänkt Mordbrand

Natten till söndag den 4 Juni 1985 hände det som nog är allas mardröm, en brand bröt ut i Kungsbackas innerstad. Två butiker fick svåra brändskador, varav den ena var Lindareverkstaden. Med hjärtat i halsgropen och tårarna på kinden såg Familjen Eliasson sitt livsverk gå upp i rök. Med brandkåren snabbt på plats så kunde de bemästra branden, så att skadorna som kunde blivit förrädiska, slutade som tur var med rökskador i fastighetslängan längs Södra Torggatan. Branden förstörde värden upp till 100.000 kr, som på den tiden var väldigt mycket pengar. Nu kom även Thomas fru Gunilla med i bilden, kärleken förde henne till järnvarubranschen.

Efter regn kommer solsken

I och med branden drabbades Sega Råttan (godisbutik) och Kungsbacka Lindareverkstad svårt. Sega Råttan försvann men Eliassons gänget på Lindar´n fortsatte kommersen. Med kontor, telefon och försäljning på gatan ökade omsättningen med bravur. I nyrenoverade lokaler flyttade Lindareverkstaden in igen. Då även med en verksamhet som inte så många visste om. Det hade börjats skickas ut varor på Postorder (som det på den tiden hette) runt om i Sverige. Det annonserades i Tidningen Land, vilken nådde hela vårt avlånga land.  Bland det första som såldes var 500 W halogenstrålkastare och varmluftspistoler.

Verksamheten växer

Åren går, Lindareverkstaden expanderade allt mer. 1989 flyttade vi in i nya lokaler i hörnet på Västergatan i Kungsbacka. Från 100 m² till 300 m², vilket lyft. Fastigheten på Västergatan /Södra Torggatan  förvärvades 1992. Större varusortiment gav ju också mera arbete för Eliasson´s. Med allt slit och arbetsveckor upp emot 70 timmar har vi nått vårt mål! Med att vara en av de större återförsäljarna av bland annat Weber, Husqvarna, Gardena och elverktyg så expanderade vi ännu mer och och 2012 byggs en ny fastighet med butik, lager och verkstad i närheten av Åsa centrum.

Sedan Augusti 2020 koncentrerar vi hela vår verksamhet till Åsa med butik på 1100 m². Lindar´n i Åsa AB.  Där har vi Nordeuropas största Weberutställning på 275m² En ren grillnjutning!

Vår verkstad är auktoriserade för Husqvarna, Gardena, Klippo, Honda, Briggs & Stratton med flera. Vi utför även installationer av Husqvarnas Automower.

Idag driver vi webbhandel från www.lindarn.se ,en enorm utveckling från Postorder då beställningarna kom in brevledes eller per telefon.

Johan (verkstad) och Madelaine (kontor & butik) (Gunilla och Thomas barn) arbetar i rörelsen sedan flera år.  Med oss har vi också våra medarbetare Camilla (butik) Marcus (verkstad) & Carry vår Allt i Allo.

Vi har också glädjen att ha Modestugan, Loma Paloma samt vår egen Blomsterateljé som en del av vårt team runt "Vårt lilla Torg"

I Blomsterateljén har vi våra duktiga florister Lina & Stina

*STORT VARMT TACK TILL ALLA ER SOM GJORT SÅ ATT VI HAR LYCKATS.*

Gunilla & Thomas