Om du grillar utan lock så förlorar du värme samtidigt som all den där härliga röksmaken går förlorad. Om du istället grillar med locket på kan du med precision kontrollera temperaturen i din grill, och på så vis undvika onödiga fettbränder.
Direkt värme
För små köttbitar och mat som tar mindre än 20 minuter att tillaga.
Öppna ventilerna på locket och baljan.
Sprid ut de glödande briketterna jämnt på gallret.
Sätt in grillgallret med maten på direkt ovanför de varma briketterna.
Obs! Om grillen är för varm kan du stänga till lockventilen något.
Indirekt värme
Värmen cirkulerar runt mat som ska tillagas lite längre. Det är perfekt för stekar, bröd och kakor.
Öppna ventilerna på locket och baljan.
Placera glödande briketter på vardera sidan av brikettgallret.
Häll lite vatten i en aluminiumform och placera den mellan de glödande briketterna.
Sätt tillbaka grillgallret och lägg på maten direkt ovanför aluminiumformen.
Obs! Om grillen är för varm kan du stänga till lockventilen något.
50/50
Med sear-and-slide-tekniken bryner du köttet direkt över de heta briketterna och skjuter det sedan över aluminiumformen där det långsamt får bli genomstekt.
50/50 är en bra metod för kycklingbröst, fjärilskyckling och korv.
Öppna ventilerna på locket och baljan.
Placera de glödande briketterna på ena sidan av brikettgallret.
Häll lite vatten i en aluminiumform och placera den på andra sidan.
Sätt tillbaka grillgallret och placera sådan mat som ska tillagas snabbt direkt ovanför briketterna.
Mat som har en längre tillagningstid placerar du ovanför aluminiumformen.
Obs! Om grillen är för varm kan du stänga till lockventilen något.
GRILLA PÅ GASOL
Vi rekommenderar att du alltid grillar med locket på. Det hjälper värmen att cirkulera jämnt och håller kvar den där härliga röksmaken. Maten håller sig saftig och blir dessutom klar snabbare eftersom ingen värme går förlorad.
Grilla
För små köttbitar och mat som tar mindre än 20 minuter att tillaga.
Tänd alla brännarna och vrid upp dem till högsta värme.
Förvärm grillen i 5 till 10 minuter.
Lägg maten på grillgallret och stäng locket.
Indirekt värme
Med den här metoden fungerar grillen som en varmluftsugn. Det är perfekt för stekar, bröd och kakor.
Tänd alla brännarna och vrid upp dem till högsta värme.
Förvärm grillen i 5 till 10 minuter.
Stäng av de(n) mittersta brännaren/brännarna och placera maten över den eller de brännare som inte brinner.
Vrid ner de övriga brännarna till medelvärme för att sänka temperaturen, och stäng locket.
LAGA MAT PÅ Q
Du kan faktiskt laga nästan vad som helst på din Weber Q, till och med desserter och bröd. Det handlar bara om att använda olika tekniker, låta locket ligga på och reglera grilltemperaturen. Det är faktiskt superenkelt, och här finns allt du behöver veta för att laga perfekt grillmat, stek och bakverk.
Grilla
För små köttbitar och mat som tar mindre än 20 minuter att tillaga.
Vrid upp brännaren/brännarna på full effekt.
Förvärm grillen i 5 minuter med locket på.
Lägg maten på grillgallret och stäng locket
Indirekt värme
Grillmodellerna Q1000, 1200 och 2200 fungerar som en varmluftsugn. Det är perfekt till både stekar, bröd och kakor.
Vrid på brännaren på full effekt och förvärm grillen i 5 minuter med locket nedfällt.
Vrid sedan ned brännaren på låg effekt.
Lägg maten mitt på grillgallret och stäng locket.
Obs! Kom ihåg att använda långpanna och stekgaller när du lagar stekar och bakar bröd på mindre Q-modeller, så att inte maten blir bränd på undersidan
Grillmodellen Q3200 fungerar som en varmluftsugn. Det är perfekt till både stekar, bröd och kakor.
Vrid på brännarna på full effekt och förvärm grillen i 5 minuter med locket nedfällt.
Stäng av mittenbrännaren och lägg maten mitt på grillgallret, över den släckta brännaren.
Stäng locket.
LAGA MAT PÅ WSM
Rökning är ett suveränt sätt att ge maten en djupare och ännu härligare smak. Weber Smokey Mountain Cooker är särskilt framtagen för att röka mat. Du kan också lägga till blötlagda träbitar på briketterna i vilken grill som helst, så utvecklar de en pyrande rök som långsamt tillsätter en underbart rökig smak till maten du lagar.
Se till att rökgrillen och vattenkaret är rena på insidan.
Ställ i ordning nedre delen av Smokey Mountain Cooker med brikettgallret på plats.
För WSM 57 cm: om det är kallt ute placerar du två fulla skorstenständare med briketter ovanpå brikettgallret och tänder dem med tändkuber. Om det är varmt räcker det med en och en halv. För WSM 47 cm: om det är kallt ute använder du en och en halv skorstenständare med briketter, om det är varmt räcker det med en. För WSM 37 cm: om det är kallt ute använder du en skorstenständare med briketter, om det är varmt räcker det med en halv.
Använd handskar eller vantar när du hanterar skorstenständarna och grillen.
När du ser lågor högst upp på skorstenständaren häller du försiktigt ut briketterna ur skorstenständaren och ner i brikettkammaren. Fördela dem jämnt.